Duurzaam suf woord of über trendy?!

Duurzaam suf woord of über trendy?!

Duurzaam suf woord of über trendy?!

Het woord duurzaamheid hoor je tegenwoordig overal. Duurzaam wonen, duurzaam tanken, duurzame boodschappen doen en zo ook duurzame events organiseren. Maar wat is duurzaamheid nou eigenlijk?! En hoe maak je jouw event duurzaam?

In de ecologie is duurzaamheid de eigenschap van biologische systemen om voor onbepaalde tijd divers en productief te blijven. Meer in het algemeen is duurzaamheid het uithoudingsvermogen van systemen en processen. Het organiserend principe van duurzaamheid is duurzame ontwikkeling, die 4 met elkaar verbonden domeinen omvat ecologie, economie, politiek en cultuur.
Imagine if trees gave off WiFi signals, we would plant so many trees! Too bad they only produce oxygen we breathe.
Oké heel leuk die definitie maar wat betekent dit voor de evenementenbranche? Links of rechtsom: een evenement is vervuilend. Reizen, eten, logistiek, stroom, de lucht wordt er niet schoner van. Maar dat neemt niet weg dat het vaak heel eenvoudig is om die vervuiling te reduceren.

Transport

Transport kun je in de breedste zin van het woord verduurzamen. Evenementen worden steeds duurzamer georganiseerd doordat rekening wordt gehouden met de locatie, de cateraar en het organisatiebureau. Zo is minder transport nodig wanneer je kiest voor leveranciers die dicht bij een evenementenlocatie ondernemen en datzelfde geldt voor de producten van uw cateraar. Ook heeft een locatie dicht bij een centraal openbaar vervoer punt de voordelen van het OV als duurzaam vervoer alternatief.

Waste

Een ander punt om te zorgen dat je evenement duurzamer wordt, is de waste beperken. Om te starten kun je de no show beperken. Maak je gasten bewust van de kosten die het met zich meebrengt als ze zich wel hebben aangemeld maar niet komen opdagen. Wat wordt er onnodig weggegooid? Welk eten is er besteld en bereid? Welke badges zijn er geprint?
Denk bewust na over herbruikbare producten. Een voorbeeld hiervan is het inzetten van kunst bloemen die je kan hergebruiken.
De badges zorgen altijd voor een enorme waste, gebruik herbruikbare of beter gebruik ze helemaal niet meer. Is het ook eigenlijk niet heel raar dat mensen eerst naar een badge kijken in plaats van de oldschool hand met voorstellen?!

Goodiebag

Volgens mij herkent iedereen wel de problemen rondom de goodiebag. Als organisator is het altijd weer een hele zoektocht naar een goede en leuk gevulde goodiebag en als gast is het altijd maar weer afwachten of er überhaupt iets in zit waar je wat aan hebt. Bovendien, bijna alle producten die er in een goodiebag gestopt worden zijn totaal niet duurzaam. Sla daarom deze gewoon over of ga voor het goodiebag buffet. Plaats aan het einde van de dag een tafel met folders en wat kleine give aways. Elke bezoeker krijgt een tasje en kan langs de tafel lopen en zelf uitkiezen wat hij of zij wil meenemen.

Op deze manier werden mensen niet overladen met folders die ze niet willen hebben en thuis weer weggooien. Voor bedrijven is het ook fijn, omdat ze minder materiaal hoeven te drukken. Alles wat overblijft, gaat gewoon weer mee terug. Win-win!

Wil je nog meer tips voor het organiseren van een duurzaam event?

Neem dan contact op met mij of één van mijn collega’s. We helpen je graag!

Marijke van der Wiede
Commercieel Manager

06 10 95 67 91/ marijke.vanderweide@theaterbuitensoos.nl