IS POSITIEVE AANDACHT HETGEEN
WAT WE ALLEMAAL NODIG HEBBEN?

Word jij blij van een complimentje hier en daar, een lieve glimlach, een écht gesprek of een vriendelijk gebaar? Ik ook! En ik merk dat we dat met z’n allen nog niet genoeg doen.

Er zijn genoeg artikelen te vinden over positieve aandacht bij kinderen. In Nederland proberen ouders en leraren dit er vaak in te ‘stampen’, maar als we de 18 gepasseerd zijn is positieve aandacht ineens niet meer nodig?

Wist je dat uit onderzoek van McKinsey is gebleken dat mensen beter gemotiveerd raken van complimenten dan van geld? In Amerika is het geven van complimenten heel normaal, er zijn zelfs zogeheten ‘recognition professionals’ om te zorgen dat medewerkers zich gewaardeerd voelen. In Nederland vinden wij dat maar lastig, onze nuchtere aard zorgt ervoor dat we vaker kritiek geven en iets wat goed gaat vaak gezien wordt als; ‘het hoort er toch gewoon bij?’

Ik geloof in positieve aandacht, aandacht wat mensen echt raakt. Zoals ik het zelf noem: ‘kippenvel momenten’. Dit is mijn mars richting een lievere wereld. In de wereld van alle digitale middelen blijven wij elkaar ontmoeten, waarom dan geen positieve aandacht geven? Het is toch bijzonder dat wij Nederlanders het normaal en sociaal vinden om naar een verjaardag te gaan, maar er vervolgens de halve avond niet écht bij zijn omdat Facebook en Instagram de aandacht opslokken.

Oprechte aandacht doet iets met de mens.

Hoe mooi is het dat je iemand met een mooie jurk even vertelt hoe prachtig het haar staat. Die persoon wordt er vrolijk van en geeft deze positieve aandacht hopelijk een beetje door. En waarom zou je niet iemand voorlaten en even vriendelijk lachen? Hoeveel fijner voel jij je na zo’n actie en wat denk je dat het met de ander doet?

Een paar maanden geleden had ik twee kippenvel momenten en ik zal jullie hierin meenemen. De eerste was toen ik in een uur-durende file stond. De meeste mensen worden er chagrijnig van en ik zal eerlijk toegeven, je maakt mij er ook niet blij mee. Maar als je dan honderden trekkers voorbij ziet komen die de snelweg hebben afgezet op weg naar een betere toekomst, dan krijg ik kippenvel en een grote smile op mijn gezicht. Ik vind dat je dit alleen maar kan aanmoedigen, boeren zijn oprechte mensen die alles doen vanuit hun hart. Chapeau!

Mijn volgende kippenvel moment was een telefoontje op diezelfde dag. Ik kreeg de week ervoor migraine van alle lichten in de file, altijd erg vervelend. Dus ik gooide wat pillen achterover want ‘s middags had ik een afspraak met een contactpersoon van een event, dat ik had voorbereid, en ik moest en zou aanwezig zijn. Om 16:00 uur liep ik naar beneden om haar te ontvangen, een rondleiding te geven en om haar even voor te stellen aan mijn collega’s. Daarna gaf ik aan huiswaarts te gaan omdat ik migraine had maar wel graag de afspraak door wilde laten gaan. Naderhand spraken we elkaar telefonisch en gaf ze aan hoe bijzonder ze het vond dat ik haar nog te woord wilde staan ondanks mijn migraine en dat ze aan alles voelde dat ik vol passie mijn werk deed. Voor mij voelt het als normaal, maar door haar positieve aandacht werd het voor mij toch ook een beetje bijzonder!

Mijn mars richting een lievere wereld

Nu in deze tijd van het coronavirus wordt positieve aandacht pas echt zichtbaar. Muziekgezelschappen die voor ouderen spelen, jongeren die boodschappen doen voor de kwetsbare ouderen en mensen die binnen blijven om de wereld verder te helpen.

Ik ben een voorstander van positieve aandacht en daarom ben ik ook zo blij dat ik Commercieel Manager mag zijn van een prachtig theater. Bij Theater Buitensoos zijn ontmoetingen magisch en voel je tijdens een bijeenkomst dat positieve aandacht bijdraagt aan iets moois.

Ik krijg kippenvel van mijn collega’s die mooie gesprekken voeren met klanten, van onze nieuwe stagiaires die voor het eerst een klant bellen met een grote lach of voor ’t eerst een filmpje maken van onze locatie en deze vol trots laten zien.

Ik doe een oproep aan jullie om te starten met jezelf. Kijk ’s ochtends in de spiegel en geef jezelf een compliment. En geef dit ook door aan een ander. Begin klein en focus op iets moois. Heeft iemand iets leuks aan, benoem het. Wacht je ergens in de rij, laat iemand voor gewoon omdat het kan. Ben je blij met iemand, vertel het! Als wij hier allemaal vandaag mee zouden starten, wordt de wereld al een beetje mooier en wordt mijn mars richting een lievere wereld werkelijkheid!

Welke positieve aandacht geef jij door!?