11 TIPS VOOR HET ORGANISEREN VAN EEN PERFECTE PRODUCTLANCERING – DEEL 1

Een product lanceren, hoe doe je dat? Of je productlancering slaagt of niet, hangt af van een heleboel factoren en dat gaat niet alleen om het productlanceringsevenement zélf. Met onze tips – verdeeld in een vierluik artikelen – word je productlancering gegarandeerd een groot succes! 

Er zijn een aantal algemene dingen waar je rekening mee moet houden tijdens alles fases van je productlancering. Wanneer je hier in elke fase rekening mee houdt, heeft dit een positieve werking op het gehele proces. Liever tips van elke fase lezen? Bekijk dan onze andere artikelen! 

Een productlancering draait om het gehele proces

De inleiding zegt het eigenlijk al: een productlancering heeft meer dan één fase en ze zijn allemaal belangrijk om je productlancering tot een succes te maken. Wees je ervan bewust dat het om veel meer gaat dan alleen de dag van het evenement. Het product moet zich ook voor en na de lancering bewijzen om uiteindelijk te converteren. 

Zorg dat je product goed is 

Je kunt nog zo veel tijd en geld in marketing stoppen, maar bij een slecht product zal dat weinig uithalen. Uiteindelijk moet het product zichzelf kunnen verkopen, dus het allerbelangrijkste bij een succesvolle productlancering is de kwaliteit van je product. Dat is uiteindelijk waar de consument op uit is.  

Doe pilots 

Om te testen of je product aan de kwaliteitswensen van de consument voldoet, kun je een pilot draaien met een groep mensen die representatief is voor je doelgroep. Blijf in contact met deze gebruikers om inzicht te krijgen in eventuele fouten en problemen met je product. Op die manier kun je je product blijven ontwikkelen en optimaliseren. 

Steek tijd in marketing 

Hoewel we net vertelden dat je product zichzelf moet kunnen verkopen, kan marketing wel bijdragen aan het sneller vergroten van het bereik van je product. In dit geval houdt marketing niet in dat je zoveel mogelijk geld in adverteren stopt, maar gaat gepaard met tijd, aandacht, een strakke planning en het uitvoeren van bewuste acties. Zorg dat je een sterke marketingstrategie hebt.  

Vergroot je bereik op en met Social Media 

Social Media is niet meer weg te denken uit onze huidige communicatie en moet daarom absoluut onderdeel zijn van je marketingstrategie. Op Social Media kun je relatief goedkoop een groot aantal volgers opbouwen waar je je product en productlancering onder de aandacht kunt brengen. Deel onder andere persoonlijke verhalen, beeldmateriaal van en over het product en nieuwe ontwikkelingen. Het enige wat Social Media je kost is tijd! Daarnaast is het ook mogelijk om op deze platforms te adverteren. Voor een laag bedrag kun je op snelle wijze je doelgroep in aanraking brengen met je product.  

Zet content multimediaal in 

Iedere doelgroep en elke persoon consumeert content op een andere manier. De één houdt meer van kijken, de ander meer van luisteren. Zorg dat je voor iedereen in je achterban content maakt die voor hen aantrekkelijk is en dat deze op verschillende kanalen zichtbaar is. Denk bijvoorbeeld aan podcasts, video’s, foto’s en blogs. 

Maak content voor elke fase van het koopproces 

Het is belangrijk om je doelgroep in elke fase van de klantreis te bereiken met je content. Dit houdt in dat je content maakt voor elke fase van de customer journey (see-think-do-carefase). Het is daarbij handig dat je content maakt dat elk seizoen bruikbaar is, jaren meegaat en het belangrijkste: dat je je content onder de aandacht brengt. En dat kost tijd maar uiteindelijk bereik je met meer content ook meer conversie.  

Deel je persoonlijke verhaal 

Persoonlijke verhalen werken nog altijd beter dan zakelijk gelikte stukken tekst. Schroom niet om te vertellen over jouw connectie met het onderwerp of het product en wat je daarmee doet. Luchtig en grappig mag, maar houd het wel professioneel. Door je persoonlijke verhaal word je een rolmodel en dat zorgt voor geloofwaardigheid en vertrouwen.  

Verras je doelgroep 

Mensen reageren op dingen die verrassen. Denk eens aan hoe je zelf reageert wanneer iemand een verrassing voor je heeft geregeld. Doe iets onverwachts rondom je productlancering. Verzin een goede reclamestunt of maak grappige content met of over je nieuwe product. Misschien past sommige content voor je gevoel niet helemaal bij hoe je je normaal profileert, maar verrast het daardoor wel! 

Geef dingen weg 

Over verrassen gesproken: wij Nederlanders worden graag verrast met weggevertjes. Iedereen wil een gratis product of dienst. Organiseer bijvoorbeeld een campagne waarbij mensen iets kunnen winnen of geef tijdens je productlancering goodybags weg. Succes gegarandeerd! 

Stel je verwachting bij 

Je zult nu misschien denken dat een productlancering iets groots moet zijn waarbij je klanten al een dag van tevoren voor de deur liggen om het eerste item te bemachtigen. Nu mag je best blijven dromen hoor, maar pas op dat dit uiteindelijk niet omslaat naar teleurstelling. Er zijn immers maar weinig merken zo groot dat ze het hierboven beschreven tafereel bij hun productlancering teweeg brengen. Een nieuw product moet bij veel mensen eerst nog even ‘landen’ voor ze het aanschaffen. Heb dus geduld en blijf ondertussen je product flink promoten! 

Je hebt al een heleboel tips gekregen voor je productlancering die je in elke fase van de productlancering kunt (en moet) toepassen. Door de productlancering op te delen in verschillende fases, kun je per fase kijken wat je moet doen en hoe je dat het beste kunt aanpakken. De tips voor elke fase vind je in onze andere artikelen.