Het verhaal van Theater Buitensoos

Waar historie en toekomst elkaar vinden, gebeurt iets wonderlijks. Daar wil je zijn. Onze theaterzaal geeft dat verbluffende gevoel, al meer dan 130 jaar. Het is dan ook een locatie met een verhaal.

Theater Buitensoos ontstond in het midden van de 19e eeuw. Uit de behoefte die de naam al verklapt: de oprichting van een Zwolse sociëteit. Een gezelligheidsvereniging met eigen clubgebouw, als toegankelijke tegenhanger voor de destijds elitaire Groote Sociëteit in de binnenstad.

De nieuwe sociëteit voor ‘de gewone man’ werd gebouwd aan de Stationsweg, een locatie net buiten de binnenstad. Daarmee was de naam voor de hand liggend: de Buitensociëteit. Het klassiek ogende gebouw met Griekse zuilen en timpaan in de gevel staat er vandaag de dag nog net zo mooi bij als bij de opening op 24 juni 1877.

Een gouden idee

Het gebouw werd omgeven door een prachtige tuin waarin al snel een muziektempel werd neergezet. Zowel leden als niet-leden van de sociëteit kwamen hier om samen te genieten van zomeravond-concerten. In de open lucht, wat in ons Hollandse klimaat niet altijd ideaal bleek. De bouw van de grote zaal in 1889 was de oplossing én een gouden idee. Het werd de magische theaterzaal die we nu nog dagelijks en dankbaar gebruiken.

Vanaf het begin was de theaterzaal podium voor concerten, voorstellingen en tentoonstellingen. In de jaren 20 van de vorige eeuw kreeg de zaal er twee functies bij: bioscoop en evenementenzaal. In deze tijd van de stomme film zat het publiek op losse stoelen. Daarmee was flexibiliteit toen al kenmerkend voor onze locatie…

De cirkel is rond

Met de komst van de bioscoop en dankzij de toen al grote evenementen kreeg de Buitensociëteit landelijke bekendheid. Ook de goede akoestiek bleef niet onopgemerkt. In de jaren 50 en 90 werd er flink bij- en aangebouwd om het publiek en bedrijfsleven nog meer mogelijkheden te bieden. Het hoge gebouw met de vele faciliteiten is nogal altijd een markant en herkenbaar punt aan de rotonde bij station Zwolle.

De sfeer van toen en de faciliteiten van nu maken van de Buitensoos een inspirerende plek voor magische ontmoetingen. Precies zoals het bij het ontstaan bedoeld is.